Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Μάρτυρες, ήρωες και κάφροι." Επανεξέταση αδειοδοτήσεων αιολικών πάρκων Νότιας Εύβοιας "

Είναι πολύ δύσκολο να αντέξεις την πραγματικότητα που σε χαστουκίζει κάθε μέρα, ενώ την ίδια ώρα, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα ,κόβονται κεφάλια και οι νέοι ήρωες και μάρτυρες, μας θυμίζουν ότι η ζωή χωρίς πίστη ,ιδανικά και πατρίδα, δεν αξίζει τίποτα.

Πόσοι και πόσοι από όσους μάχονται τους ISIS  στο Κομπανί -την κουρδική ηρωική πόλη- δεν είναι οι σύγχρονοι ήρωες που θα δώσουν στις νέες γενιές το θάρρος να σηκώσουν κεφάλι ενάντια στην επιδρομή της βαρβαρότητας και της μεσαιωνικής τους πρακτικής σε απευθείας κάλυψη από το ιντερνετ?
http://www.newyorker.com/magazine/2014/09/29/fight-lives

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που έχει έστω μια κάποια επαφή με την πραγματικότητα και να μην αναγνωρίζει ότι οι συνεχιζόμενες λάθος επιλογές της Αμερικής οδηγούν τους ΙSIS σε μια άνευ προηγουμένου επέλαση , μια επέλαση που απειλεί να τρομοκρατήσει ακόμα πιο πολύ την Ευρώπη και να αφανίσει όλους τους κοντινούς του εχθρούς.

Και μεις τι κάνουμε?

Εννοώ, πως μας επιρρεάζει στην καθημερινότητα μας  κάτι τόσο σοβαρό και απόλυτο ?

Δεν βλέπω να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τίποτα πέρα από τα στενά μας συμφέροντα και τα πιο στενά μας μικροπολιτικά, ανάγοντας τους τίποτα σε κάτι ,και τους κάτι σε θεούς της καθημερινότητας μας.
 Ενώ οι πυλώνες κυκλώνουν την Νότια Εύβοια, τα καλώδια αρχίζουν να απλώνονται και οι ατέλειωτοι αγροτικοί δρόμοι ήδη ανοίγονται, παρά την προειδοποίηση της Ευρωπαικής Επιτροπής για τις περιβαλλοντικές μελέτες που δεν έχουν γίνει σωστά, εμείς καθόμαστε άπραγοι με κάτι ξενέρωτες ανακοινώσεις για την ενημέρωση των πολιτών.
Τα κόμματα τσιμουδιά, οι Σύλλογοι άφαντοι, οι πολιτικοί μας εξαφανισμένοι, οι βουλευτές μας ανύπαρκτοι, και μεις στην στρούγκα της ανάγκης και της σιωπής.

Πως να κουνήσεις τα βουνά πως να κάνεις τους ανθρώπους να νοιαστούν για κάτι πέρα από το σήμερα τους?
Χάνεται η Νότια Εύβοια, χάνεται για το συμφέρον των πολύ λίγων και των πολύ ξένων, και βάζουμε για ειδικούς αυτούς που κερδίζουν τα πιο πολλά.

Αυτούς που θεωρούμε απολίτιστους μάχονται με νύχια και με δόντια για τα χώματα τους και μεις τα παραδίδουμε άνευ όρων, σε ποιους?
Την ηλίθια δικαιολογία ότι "δικά μου είναι ότι θέλω τα κάνω" την έχουμε αφήσει χωρίς απάντηση.
Με ποιο δικαίωμα δέχεσαι να καταστραφεί και να υποβαθμιστεί το μισό νησί για το δικό σου το συμφέρον? Με ποια δικαιολογία όλοι τον αφήνουν?

Ανάμεσα στα μεγάλα λόγια, ανάμεσα στα καραγκιοζιλίκια που γίνονται στα μικρομάγαζα της πολιτικής, χαράζεται το αύριο του τόπου μας και μεις κοιτάμε τις πυλώνες και μας μοιάζουν για πύργοι του Άιφελ.......

update
σήμερα είδα αυτό το παρηγοριτικό άρθρο..ίσως δεν είναι πολύ αργά.

Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

Επανεξέταση αδειοδοτήσεων αιολικών πάρκων Νότιας Εύβοιας

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) με την οποία έχουν εγκριθεί με ΚΥΑ του 2011 οι περιβαλλοντικοί όροι εγκατάστασης 8 αιολικών πάρκων, 78 ανεμογεννητριών σε 333.850 στρέμματα στη νότια Εύβοια είναι σύμφωνα με την Ε.Ε. διάτρητη.

Κι ο λόγος είναι ότι ενώ προβλέπει μικρής σημασίας επιπτώσεις στην περιοχή θα υπάρξουν σωρευτικές, γιατί αγνοεί ουσιαστικά ότι έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Υψηλής Προστασίας (Natura 2000).
Μάλιστα η Επιτροπή θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αναδεικνύουν το σημαντικό πρόβλημα απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.
Η Ε.Ε. επίσης στην σχετική επιστολή της προς το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στην ύπαρξη και άλλων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή, πράγμα που δεν ελήφθη ως δεδομένο στην έγκριση της συγκεκριμένης ΜΠΕ.
Επειδή 
στη Νότια Εύβοια έχουν εγκατασταθεί και δρομολογούνται συνολικά 42 αιολικά πάρκα στα πλαίσια της συγκεκριμένης ΜΠΕ αλλά και άλλων μελετών που βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης ή κατάθεσης και με την επιστολή της Ε.Ε. καθίσταται έωλο το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εγκατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλαδή το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις ΑΠΕ. 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός 
αν θα επιβάλλει νέους περιβαλλοντικούς όρους στα εγκατασταθέντα αιολικά πάρκα και θα ακυρώσει τα δρομολογηθέντα με βάση τη συγκεκριμένη ΜΠΕ και αν θα επανεξετάσει το υπάρχον ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ΑΠΕ της νότιας Εύβοιας, δεδομένου ότι ήδη η περιοχή έχει κορεσθεί από την ανάπτυξή τους σε προκλητικό βαθμό. 
Οι ερωτώντες βουλευτές

Αποστόλου Ευάγγελος
Αλεξόπουλος Απόστολος
notiosevoikos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Please, tell me something! It would be of a great help!

Ένα χαρούμενο βιβλίο! (Παραμύθι) -(Ας διαβάσουμε ιστορίες το καλοκαίρι)

  Το βιβλίο είχε  μείνει όλο την σχολική χρονιά στο ράφι και ανυπομονούσε να το διαβάσει το μικρό κοριτσάκι που έμενε στο δωμάτιο αλλά άδι...