Διαβάζουμε ανακοινώσεις, δελτία και ατέλειωτες αναλύσεις.
Κοινός παρανομαστής -ο εγωκεντρικός τους χαρακτήρας, ενώ όλοι αναφέρονται στο κοινό καλό.
Ένα καλό όμως που περνάει μόνο από αυτούς.
Σήμερα διαβάσαμε την απάντηση του κ. Περγαντά στον κ.Μπακογιάννη για την συμμετοχή του, που τελικά δεν απεδέχθη , σε ένα συμβουλευτικό σώμα πρώην νομαρχών.
"Δεν με ρώτησες" και δεν έχει νομική κάλυψη.
Δεν ξέρω και πολλά αλλά πρώτη φορά ακούω για συμβουλευτικό σώμα, η σύμβουλο γενικότερα, που να έχει και άλλη δυνατότητα, εκτός από αυτή της συμβουλής.
Δηλαδή ο κ.Μπακογιάννης θα έπρεπε να τους ρωτήσει έναν έναν, ακόμα και αν μερικοί δημόσια διαφωνούσαν, και μετά να σκεφτεί η να πει μια πρόταση.
"Φίλε' από δω, 'Φίλε" από κει, και ευγενικές αρνήσεις που οδηγούν όμως που?
Στην προσωποποίησης κάθε θέσης με ένα εγώ να ξεχειλώνει από παντού στους πάντες.
Το γεγονός δεν είναι παρά σαν παράδειγμα και τίποτα πάρα πάνω.
Ίσως στους πολιτικούς κύκλους αυτά να είναι θεμιτά, σωστά και πλήρως δικαιολογήσημα, αλλά στα μάτια -τουλάχιστον-μερικών πολιτών, ερμηνεύεται πολύ διαφορετικά.
Διαβάζουμε καθημερινά για τα ατελείωτα προβλήματα του νησιού μας.
Από την μια άκρη μέχρι την άλλη, προβλήματα με το περιβάλλον, με ένα περιβάλλον που δέχεται επιθέσεις, είτε με την καύση rdf,είτε με τα αιολικά, είτε με εξόρυξη, είτε με σχέδια για τεράστια ανάπτυξη των ιχθυοτροφείων.
Φυσικά και η θάλασσα αδειάζει, αλλά ο σχεδιασμός είναι επαρκής?
Η χωροθέτηση είναι όντως ωφέλιμη για την κοινωνία χωρίς να την επιβαρύνει εις βάρος ωφέλιμων άλλων δραστηριοτήτων?
Η υψικάμινος της ΑΓΕΤ, πράγματι θα καίει κλαδιά ......η θα εκπέμπει θανατηφόρα αέρια ?
Τα Αιολικά, έχουν σχεδιαστεί με γνώμωνα να το καλό, ή βιαστικά και σε ότι βολεύει την κάθε εταιρία?
Παίρνει τα σωστά μέτρα η ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι?
Τέλος δεν έχουν οι ερωτήσεις, αλλά όλα αυτά μαζί τι μας δείχνουν?
Μας δείχνουν ότι την ώρα που οι Ευβοείς έχουν επιτέλους ανακαλύψει την ομορφιά του νησιού τους και τις προοπτικές που έχει σε τουριστικό επίπεδο διαφόρων μορφών, την ίδια ώρα συνειδητοποιούν ότι είναι χαρακτηρισμένο σαν ένα τεράστιο βιομηχανικό πάρκο .
Έχω την εντύπωση ότι όλοι μας έχουμε κάνει ένα τεράστιο λάθος με το να θεωρούμε το κάθε κομμάτι του νησιού σαν κάτι απόμακρο και ξεχωριστό από το άλλο.
Βολεύει πολύ αυτή η εντύπωση βέβαια για να το κομματιάζουν και να το χωρίζουν σε ζώνες, αλλά εμείς σαν ευβοείς τι κέρδος έχουμε τελικά?
Ποιος μεγάλος τουριστικός οργανισμός βάζει ένα βιομηχανικό νησί στο πρόγραμμα του?
Πιστεύεται ότι σε κάποιο γραφείο στην Κίνα η στην Ιαπωνία, η ακόμα στην Ευρώπη, όταν λέμε Εύβοια μπορούν να ξεχωρίσουν στο μυαλό τους ,την Βόρεια την Κεντρική η την Νότια?
Μόνο να σκεφτούμε ότι με διαδηλώσεις στην Αθήνα, δεν πήγαιναν τουρίστες στην Κρήτη, για τον απλό λόγο ότι ο προορισμός είναι η Ελλάδα και η απόσταση μικραίνει τόσο πολύ τους προορισμούς που τις δικές μας μεγάλες αποστάσεις, τις μηδενίζει.
Ακόμα, η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να καταλάβει το συνολικό θέμα του νησιού, και να μπουν όλα τα καλά σε έναν οδικό χάρτη σαν πρόταση.
Από τα λουτρά της Αιδηψού, τα θρησκευτικά προσκυνήματα στον Άγιο Αγιάννη τον Ρόσσο, τις παραλίες και τον καταδυτικό τουρισμό, το Φαράγγι του Δημοσάρη και τα κάστρα σε όλη την έκταση του νησιού, τις βυζαντικές εκκλησίες , μέχρι και την ανάδειξη του φυτικού και ζωικού πλούτου -των μοναδικών φυλών- , την κουζίνα μας και τα γλυκά μας, όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, είναι η Εύβοια, η άγνωστη Εύβοια ακόμα και στους Ευβοείς.
Μπορεί να πει κάποιος, "Δεν έχω πάει καν στον Βορρά" η πάλι, 'Δεν έχω πάει ποτέ στον Νότο", και σας ρωτάω, και λοιπόν?
Ένας κάτοικος της Αττικής έχει πάει σε όλη την Αττική όταν δηλώνει "Αθήνα"?
Δεν θεωρεί μείον η συν, ότι συμβαίνει εκεί?
Μήπως ακόμα και όπου μένει ο καθένας έχει εξαντλήσει όλες τις γωνιές?
Υπάρχει άλλο νησί που να θεωρούν "άλλο" νησί το υπόλοιπο?
Ίσως είμαστε μεγάλο νησί, αλλά υπάρχουν και άλλα μεγάλα νησιά, που αντιμετωπίζουν τελείως διαφορετικά τον τόπο τους.
Πιστεύω ότι αν θέλουμε να έχουμε ένα μέλλον ανάδειξης και προστασίας του περιβάλλοντος, τουριστική ανάπτυξη και πολιτιστική ταυτότητα, θα πρέπει η Εύβοια να καταλάβει ότι είναι μια...όχι τρεις...
http://i-peripteras.blogspot.gr/2014/06/blog-post_9796.html