Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

3 Μέρες αφιερωμένες στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Νότιας Καρυστίας στην Νότια Εύβοια.




Παρασκευή, 23.07.2021

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η πολιτιστική κληρονομιά της Καρυστίας ανοίγεται στον κόσμο

 

Επιστημονικές ανακοινώσεις, ομιλίες, φωτογραφική έκθεση, μουσικά δρώμενα, προβολή ντοκιμαντέρ, βραβεύσεις των ανθρώπων που κρατούν ζωντανή την παράδοση – δράσεις με την εμπλοκή όλης της τοπικής κοινωνίας και τη συμμετοχή θεσμικών παραγόντων: αυτός είναι ο απολογισμός των επιτυχημένων εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στη νότια Εύβοια από τις 19 έως και τις 21 Ιουλίου, με στόχο την ανάδειξη των μοναδικών τεκμηρίων του πολιτιστικού αποθέματος της Καρυστίας.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας διεθνής οργανισμός έφερε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη  «σφυριχτή» γλώσσα της Αντιάς, το μουσικό ιδίωμα του καβοντορίτικου και του αρβανίτικου τραγουδιού, την τοπική γαστρονομία, αλλά και τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα της περιοχής.

Εκατοντάδες πολιτών συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις και μαζί με τους επισκέπτες της περιοχής απόλαυσαν ένα συγκροτημένο πολιτιστικό πρόγραμμα στην Κάρυστο, το Μαρμάρι και την Αντιά, γνωρίζοντας από κοντά το μοναδικό αποτύπωμα της Ν. Εύβοιας στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται από την αξιοποίησή του στον τουριστικό προϊόν και την αναπτυξιακή στρατηγική της.

Σε αυτό το «μοναδικό εργαλείο για την ευρύτερη ανάπτυξη» αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία της η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO  Αικατερίνη Τζιτζικώστα και πρόσθεσε: «Δεν θα ήταν υπερβολή, εάν έλεγα ότι η Καρυστία είναι ένας τόπος προνομιούχος, με πολλά πλεονεκτήματα στον τομέα του πολιτισμού. Είναι λοιπόν στο χέρι σας να επενδύσετε στον πολιτισμό, ώστε να δημιουργήσετε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας τόσο στον πολιτισμό, όσο και στον τουρισμό».

«Η ιστορία και ο πολιτισμός δεν αφορά μόνο τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και τα σπάνια μνημεία που πέρασαν στην αιωνιότητα. Γράφεται και από την καθημερινή βιοπάλη των απλών ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά ο project manager της Επιτροπής δρ. Γιάννης Μανώλης, με την πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους και με τους χαιρετισμούς τους ο Βουλευτής Ευβοίας ΝΔ Θανάσης Ζεμπίλης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Άννα Καρύκα, ο Αντιδήμαρχος Καρύστου Γιώργος Οικονόμου, η Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ευβοίας Φανή Σταυρουλάκη, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καρύστου Αναστάσιος Μίχας, κ.α.

 

 

 

 

 

 

Τρεις ημέρες πολιτισμού, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο της Καρυστίας

 

Οι τριήμερες εκδηλώσεις άνοιξαν τη Δευτέρα 19 Ιουλίου στο Μπούρτζι της Παραλίας Καρύστου με την φωτογραφική έκθεση με τα ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της UNESCO, την οποία εγκαινίασαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μαρία - Αικατερίνη Τζιτζικώστα και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας Δρ Αγγελική Σίμωσι, παρουσία του Δημάρχου Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλου.

Την επομένη, Τρίτη 20 Ιουλίου, οι δράσεις μεταφέρθηκαν στο Μαρμάρι, όπου σε συνεργασία με τον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών της πόλης πραγματοποιήθηκε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην πλούσια μουσική παρακαταθήκη της Ν. Εύβοιας και ειδικότερα στο μουσικό ιδίωμα του αρβανίτικου και καβοντορίτικου τραγουδιού, με κεντρικούς ομιλητές την Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίων δρ Ρενάτα Δαλιανούδη και τον Επιστημονικό Συνεργάτης του ΚΕΠΕΜ Δημήτριο Μαντζούρη.

Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν καλλιτεχνικά από τους παραδοσιακούς μουσικούς Γιώργο Σφυρίδη Μπήλιωση (βιολί), Βαγγέλη Στέφωση (τσαμπούνα), Βαλάντη Κοφινά (νταουλάκι), Βαγγέλη Βαρελά (λαούτο) και Στέλλα Κοφινά (τραγούδι), ενώ ακολούθησε δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου», το οποίο γυρίστηκε στην περιοχή το 1977.

Τιμητικές διακρίσεις της UNESCO για την προσφορά τους στη διάσωση της τοπικής παράδοσης έλαβαν η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μαρμαρίου Χάρις Αντωνίου και οι μουσικοί που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, ενώ συγκινητική ήταν και η βράβευση του μεγάλου μουσικού Γιάννη Κρισίλα Μυλωνά, ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες.

Τα βουνά του Αντιά αντήχησαν από τη «σφυριά» την Τετάρτη 21 Ιουλίου, κατά την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, που ήταν αφιερωμένη στη σφυριχτή γλώσσα της περιοχής. O δάσκαλος της σφυριχτής γλώσσας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Αντιωτών «Ο Αντιάς» Παναγιώτης Τζαναβάρης μίλησε για τις  προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση και εκμάθησή της σε νεότερες γενιές, τονίζοντας την ανάγκη ένταξής της στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και της συστηματικής στήριξης της πολιτείας στη διάσωση αυτού του πολύτιμου πολιτιστικού τεκμηρίου.

Μαζί με τους μαθητές του, ο κ. Π. Τζαναβάρης έκανε μια επίδειξη της «σφυριάς», αυτού του πανάρχαιου τρόπου επικοινωνίας των ντόπιων εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια, ενώ η κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα του απένειμε έπαινο της UNESCO για την προσφορά του.

Παράλληλα, ο δρ. Γ. Μανώλης ανέφερε ότι από πλευράς Εθνικής Επιτροπής θα προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη της «σφυριάς» στον Διεθνή Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για τη διδασκαλία και την διάδοσή της.

 









ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με τη «σφυριά» της Αντιάς ολοκληρώθηκαν

 οι εκδηλώσεις της UNESCO στην Καρυστία

 

Με το αφιέρωμα στη σφυριχτή γλώσσα της Αντιάς, ένα από τα πιο ιδιαίτερα πολιτιστικά τεκμήρια της Καρυστίας, ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 21 Ιουλίου οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στη Νότια Εύβοια.

 

Για την ιστορία της «σφυριάς» και τις προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση και εκμάθησή της σε νεότερες γενιές μίλησε ο δάσκαλος της σφυριχτής γλώσσας και  Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Αντιωτών «Ο Αντιάς» Παναγιώτης Τζαναβάρης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σημαντική κινητοποίηση για τη διάσωση της σφυριχτής γλώσσας, που χρησιμοποιείται ως τρόπος επικοινωνίας των ντόπιων εδώ και 2.500 χρόνια, προκειμένου αυτή να μπορέσει να διδαχθεί σε νέες γενιές σφυριχτών. Ο κ. Τζαναβάρης υπογράμμισε ότι αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον κόσμο έχουν ενδιαφερθεί για το θέμα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί επιστημονικές ημερίδες, αλλά και ντοκιμαντέρ από αξιόλογους οπτικοακουστικούς φορείς. Τόνισε ακόμα την ανάγκη ένταξης της σφυριχτής γλώσσας στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και της συστηματικής στήριξης της πολιτείας στη διάσωση αυτού του πολύτιμου πολιτιστικού τεκμηρίου.

 

«Η μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε ως Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα, ώστε η σφυριχτή γλώσσα να συνεχίσει να αντηχεί στα βουνά του Καβοντόρου» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο project manager της Επιτροπής UNESCO δρ. Γιάννης Μανώλης, με την πρωτοβουλία του οποίου διοργανώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις. Ο κ. Μανώλης ανέφερε ότι από πλευράς Επιτροπής θα προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη της «σφυριάς» στον Διεθνή Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – μετά και την ένταξή της στο Εθνικό Ευρετήριο του ΥΠΠΟΑ – και τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για τη διδασκαλία και την διάδοσή της.

 

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν δια ζώσης διαλόγους στη σφυριχτή γλώσσα ανάμεσα στον κ. Παναγιώτη Τζαναβάρη και τους μαθητές του, ενώ η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα απένειμε στον κ. Τζαναβάρη τιμητικό έπαινο για την προσφορά του στη διάσωση της «σφυριάς».

 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Άννα Καρύκα, ο Αντιδήμαρχος Καρύστου Γιώργος Οικονόμου και η Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ευβοίας Φανή Σταυρουλάκη.

 

 

 









 

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021

Ευχαριστήριο για τις εκδηλώσεις UNESCO στο Δήμο Καρύστου

Καβοντορίτικος σκοπός και σφυριά αντήχησαν παντού και ταξίδεψαν την Καρυστία μακριά!

Η χαρά μου είναι απερίγραπτη για την τεράστια επιτυχία των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO στο Δήμο Καρύστου. Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη γι’ αυτόν τον υπέροχο κόσμο που μας αγκάλιασε.

Η ευγνωμοσύνη μου είναι παντοτινή για τους εθελοντές και τις εθελόντριες μας που έβαλαν πραγματικά πλάτη. 

Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τους: Μ. Χατζηνικολή και Σ. Κόλλια για την εθελοντική τους δράση, την Λ. Αθανασίου για τις υψηλού επιπέδου ξεναγήσεις, την Σ. Σταμπέλου από το Μουσείο και την τμηματάρχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας Φ. Σταυρουλάκη, τον Ισιδ. Παπαλυμπέρη για το υπέροχο δείπνο που μας πρόσφερε δωρεάν στη «Χόβολη», τον Δ. Ξυπόλητο για το δωρεάν γεύμα στο Πόθι, την Ολ. Μπάνου για το δωρεάν γεύμα στο «Χωνί», τις γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Μαρμαρίου για την υπέροχη φιλοξενία, τις γυναίκες στα Αντιά για την φιλοξενία και την περιποίηση με αυθεντικά καβοντορίτικα προϊόντα, τον Π. Τζαναβάρη από τα Αντιά και τους μουσικούς μας που έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ.

Ο απόηχος των εκδηλώσεων πιστεύω ότι θα συμβάλει καθοριστικά τόσο στο να ανακαλύψουμε την μοναδική πολιτιστική μας ταυτότητα, όσο και στο να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Καρυστίας.

Να είστε περήφανοι και περήφανες για την περιοχή μας. Να είστε περήφανοι και περήφανες για την ταυτότητα μας. Να διατηρήσετε και να προβάλετε τα ήθη και έθιμα μας, την γαστρονομία μας, τη μουσική μας, τις παραδόσεις μας και τα γλωσσικά μας ιδιώματα.

Η Καρυστία αξίζει πολλά και με όχημα τον πολιτισμό μπορεί να καταφέρει ακόμα περισσότερα. Είμαι πεπεισμένος ότι το τριήμερο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της UNESCO στη νότια Εύβοια θα αποτελέσει τον σπινθήρα που θα ανάψει την φλόγα της πολιτιστικής αναγέννησης και της τουριστικής απογείωσης της περιοχής μας. 

Έτσι ώστε να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Έτσι ώστε οι νέοι μας να μείνουν και να επιστρέψουν στην Καρυστία για να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους. 

Έτσι ώστε το καβοντορίτικο να συνεχίσει να παίζεται και να χορεύεται στα πανηγύρια και τις γιορτές μας. Έτσι ώστε η σφυριχτή γλώσσα να συνεχίσει να αντηχεί στα βουνά του Καβοντόρου και να εκπροσωπεί επάξια την πατρίδα μας σε όλη την οικουμένη.

Σας ευχαριστώ για τις στιγμές,
Γιάννης Μανώλης
Επικεφαλής Τομέα Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης
Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Please, tell me something! It would be of a great help!

Ο ρόλος και ένας άλλος ρόλος. (χρονογράφημα)

  Ο ρόλος και ένας άλλος ρόλος. (χρονογράφημα) Σε αίθουσα ψυχαναλυτή η κ.Σοφία λέει τα βάσανα της στον γιατρό.   Σ/ Καλημέρα γιατρέ! Γ. Καλη...