Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

ΚΙΝΑΛ τέλος , αρχή νέου ΠΑΣΟΚ.

 



270 χιλιάδες άνθρωποι ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ που η προεκλογική τους καμπάνια χαρακτηρίστηκε από την πολιτική ηθική κάτι που μας κάνει να συγκινούμαστε μέχρι δακρύων.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το ποσοστό του Παπανδρέου. Μας έβαλε στα μνημόνια, μας φόρτωσε τον ΣΥΡΙΖΑ, διέλυσε το κόμμα του, έκανε άλλο, τα έκανε σκατά παντού και βγήκε δεύτερος!!

Ο κόσμος έχει λωλαθεί, η τουλάχιστον, έτσι φαίνεται τώρα πιο πολύ από ποτέ, με τους αντιεμβολιαστές να επικαλούντε Χριστούς και Παναγίες , με λάβαρα και άλλα Μεσαιωνικά που προσωπικά μου φέρνουν ανατριχίλα ..Οι ταλιμπάν είναι δίπλα μας, μέσα στα σπίτια μας και περιμένουν την ευκαιρία να ξεσπαθώσουν. Σήμερα και άλλη γυναικτωνία ..απίστευτο. Μια κοινωνία άρρωστη και το εμβόλιο είναι μόνο η στήριξη σε κάθε θεσμό δημοκρατίας . Δυστυχώς, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα στις μέρες μας.

Για να ξαναγυρίσουμε στις εκλογές, αν βγει ο Γιωργάκης, θα σκάσω ειλικρινά. Έκανε χαράστρα στον Λοβέρδο που τον προτιμώ, αλλά και ο Ανδρουλάκης που είναι ένας καθαρός άνθρωπος, νέος και αδιάφθορος, ακόμα ίσως, είναι πολύ καλύτερη επιλογή.

Σοβαρός και επιλογή της Φώφης. Γιατί όχι? Θα δούμε.


Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Έμμετρη ενημέρωση για τα νέα μας..

 


 



Πήγα για εμβόλιο και έμαθα πολλά

είπα να σας το πω

μην ξεχάσω τα μισά.

Πρώτα από όλα η ουρά

ήταν αρκετή,

και άλλοι ήταν επισκέπτες

άλλοι για την τρίτη

άλλοι ήταν για καφέ

και έβλεπες στο πρόσωπο  μια πλήξη.

Η νοσοκόμα ήτανε

κάπως φρικαρισμένη

γιατί ύποπτοι πολλοί 

και άλλοι απομονωμένοι.

Μπήκαμε και ψάχναμε 

για ώρα τον γιατρό

και όσο περιμέναμε,

τα είπαμε λιγάκι

με μια γνωστή μου

κάτσαμε στο άδειο σαλονάκι.

Μου είπε για κορονοτραπεζώματα

και άλλους που γυρνάνε

χωρίς προφύλαξη καμιά

τον κόσμο να κολλάνε.

Εκεί λιγάκι τρόμαξα

και ένιωσα ένα φόβο

να μου τσιμπάει την καρδιά

ίσως και το στομάχι

και ένα φτεροκόπημα στην καρδιά

με ανησύχησε λιγάκι.

Ήρθαν και άλλοι μερικοί

και κοίταζαν ένα γύρω

μήπως τους έρθει ο ιός

από εκεί τριγύρω.

Αυτά τα νέα μας λοιπόν

και σε άλλα με υγεία

να βγούμε ζωντανοί

από αυτήν την ιστορία!










Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

'Αγιοι Γιατροί της Ορθόδοξου Εκκλησίας -το ΠΙΣΤΕΥΩ .

 


Με πολύ μεγάλη έκπληξη παρακολουθώ την όλο και αυξανόμενη έκθεση διαφόρων απόψεων και αντιλήψεων όσο αφορά το τι πιστεύει μια μερίδα Χριστιανών  για το εμβόλιο, που όλο και πιο πολύ απομακρύνονται από τις εντολές του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου.

Είναι τόσο μακριά όσα λέγονται για το Χάραγμα στο εμβόλιο και την Έλευση του Αντίχρηστου από το τι έχουμε διδαχθεί όλη μας την ζωή από την εκκλησία  που στο τέλος καταλήγω στην εντύπωση ότι πράγματι δημιουργείται μπρος τα μάτια μας , μια νέα αίρεση.

Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα οι άνθρωποι ξεχνούν αιώνες μελετών, επιστημών, διανόησης, φιλοσοφίας και πνευματικής εξέλιξης για να καταλήξουμε στην Ασία να ανεβαίνει ο πιο σκοτεινός Μουσουλμανικός Μεσαίωνας και οι Χριστιανοί να βυθίζονται σε επικίνδυνους πνευματικούς βάλτους.

Δεν είμαι στους κύκλους της εκκλησίας με την έννοια της αυστηρής τήρησης των κανόνων της και η πίστη μου πάει και έρχεται ανάλογα τις δυσκολίες και τις εποχές.  Η πίστη είναι ένα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της κοινωνίας που μεγαλώσαμε, οι παιδικές αναμνήσεις περιστρέφονται γύρω από τις μεγάλες γιορτές της εκκλησίας μας και την αγαπώ πολύ για όλα αυτά και για πολλά περισσότερα.

Παρόλα αυτά απορώ με όσους πηγαίνουν κάθε μέρα στην εκκλησία και αμφισβητούν τον πρώτο και τον κύριο κανόνα της Ορθόδοξης Πίστης. ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ.

Είναι περιττό να προσπαθήσει κάποιος να τους αλλάξει γνώμη όπως είναι περιττό να αλλάξει κάποιος γνώμη στον οποιοδήποτε φανατικό, αλλά ας θυμηθούμε το ΠΙΣΤΕΥΩ,μήπως κάποιος πράγματι σκεφτεί το τι σημαίνει να είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και το τι θα έλεγαν άραγε οι ΑΓΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ που στολίζουν το Πάνθεον της Ορθοδόξου Πίστης? Και τι πρέπει να κάνουμε όσοι αγαπούμε την εκκλησία και πιστεύουμε ότι βοηθά τους ανθρώπους να σπάνε τα δεσμά κάθε δουλικής και τρομακτικής ιδέας? Σιωπούμε η μιλούμε? Και τελικά, ας σκεφτούμε ότι πράξεις και αντιλήψεις που ξεφεύγουν από τα επίσημα διδάγματα της Ιεράς Συνόδου, μήπως φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούν την δύναμη του μυστηρίου της βάπτισης στο οποίο ο άνθρωπος "σφραγίζεται" στο όνομα του Χριστού μας.

 

Τὸ Σύμβολο τῆς Πίστεως

1. Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.

2. Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸνἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.

3. Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.

4. Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.

5. Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.

6. Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.

7. Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.

8. Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.

9. Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.

10. Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.

11. Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.

12. Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.

Ἀμήν.

https://www.ekklisiaonline.gr/ekklisiaonline/iatri-agii-afti-ine-i-agii-pou-prostatevoun-apo-tis-asthenies/

Άγιοι Ιατροί: «μη πάντες χαρίσματα έχουσι ιαμάτων;» Ο Χριστός πριν από την Ανάληψη απευθυνόμενος στους μαθητές του, τους διαβεβαίωσε πως μεταξύ των άλλων θαυμαστών σημείων που θα κάνουν όσοι πιστέψουν στο ευαγγέλιό του θα είναι ότι «επί αρρώστους χείρας επιθήσουσι και καλώς έξουσι». Ο ίδιος ο Χριστός όπως αναφέρει ο Απόστολος Πέτρος «διήλθε ευεργετών και ιώμενος πάντας». Ο Απόστολος Παύλος αναφερόμενος στα δώρα του Πνεύματος μεταξύ των άλλων αναφέρει και τα χαρίσματα ιαμάτων. Στους βίους Αγίων αναφέρονται πολλοί θαυματουργοί. Παραθέτουμε τους γνωστούς Αγίους Ιατρούς παρακάτω.

Στους Άγιους της Εκκλησίας μας συγκαταλέγονται και αρκετοί Άγιοι Ιατροί , που αποτελούν το καύχημα και το παράδειγμα των ιατρών όλου του κόσμου. Οι Άγιοι αυτοί Ιατροί έζησαν οι περισσότεροι στα πρώτα χρόνια μετά τη Γέννηση του Ιησού, με εξαίρεση τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό, που είναι σύγχρονος Άγιος και είχαν το κοινό χαρακτηριστικό ότι προσέφεραν τις ιατρικές τους υπηρεσίες, χωρίς να παίρνουν αμοιβή, ενώ ταυτόχρονα διέδιδαν και έκαναν πράξη την αγάπη του Χριστού και τα μηνύματα του Ευαγγελίου. Οι περισσότεροι από αυτούς, ενώ βοήθησαν με αγάπη τους συνανθρώπους τους, πολεμήθηκαν από άθεους και ειδωλολάτρες και είχαν μαρτυρικό τέλος.

     

     ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ

 

    Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής και Απόστολος είναι πιθανότατα ο πρώτος ιατρός που έγινε χριστιανός και αποτελεί έναν ξεχωριστό Άγιο, ο οποίος έγραψε το ένα από τα τέσσερα Ευαγγέλια αλλά και τις πράξεις των Αποστόλων. Ο Άγιος Λουκάς είχε ελληνική καταγωγή και ασκούσε την ιατρική στη Θήβα, θεραπεύοντας κυρίως οφθαλμικές παθήσεις. Συνάντησε τον Απόστολο Παύλο στην αποστολική του πορεία στην Ελλάδα και γρήγορα έγινε χριστιανός και  στενός συνεργάτης του. Ακολούθησε τον Άγιο Παύλο σε ολόκληρη την αποστολική του πορεία έως και το μαρτυρικό του θάνατο στη Ρώμη. Έπειτα ήρθε στην Αχαϊα, όπου και συνέγραψε το Ευαγγέλιό του. Κατόπιν έγραψε και τις Πράξεις των Αποστόλων, αλλά και ο ίδιος έγινε Απόστολος και κήρυξε το Ευαγγέλιο σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της  Ευρώπης. Ο Άγιος Λουκάς ήταν εξάλλου και ο πρώτος που απεικόνισε την Παναγία , το Χριστό και τους Απόστολους Πέτρο και Παύλο σε εικόνες και θεωρείται ο ιδρυτής της αγιογραφίας. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς πέθανε και ενταφιάστηκε στη Θήβα. Η μνήμη του τιμάται στις 18 Οκτωβρίου και πολλά είναι τα θαύματα του Αγίου και οι  θεραπείες κυρίως σε οφθαλμικές παθήσεις.

     ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

 

    Ο Άγιος Αντίπας Επίσκοπος Περγάμου είναι ο προστάτης των Ελλήνων Ορθοδόξων Οδοντιάτρων. Έζησε στα χρόνια των Αγίων Αποστόλων και είναι ένας από τους πρώτους Άγιους μάρτυρες της εκκλησίας μας. Σπούδασε ιατρική στη φημισμένη ιατρική σχολή της Περγάμου και ασκούσε την ιατρική αφιλοκερδώς, έχοντας μάλιστα ειδικότητα στη θεραπεία του πόνου και των νόσων των δοντιών.

    Γύρω στο 70 μ.Χ. ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος τον χειροτόνησε Επίσκοπο της Εκκλησίας της Περγάμου. Η ιεραποστολική του δράση και οι δωρεάν ιατρικές του υπηρεσίες, προκάλεσαν τις αντιδράσεις των ειδωλολατρών, που εκείνη την εποχή κυριαρχούσαν στην Πέργαμο. Έτσι στις 11 Απριλίου του 83 ή του 85 μ. Χ., που είναι και η ημέρα μνήμης του Αγίου Αντίπα, έριξαν τον Άγιο σε ένα πυρακτωμένο χάλκινο ομοίωμα βοδιού για να καεί. Ο Άγιος με χαρά μαρτύρησε την πίστη του στο Χριστό και με προσευχή ζήτησε από το Θεό, όποιος τον τιμά και επικαλείται το όνομά του, να απαλλάσσεται από τον πόνο των δοντιών και από κάθε ασθένεια και να συγχωρεθούν οι αμαρτίες του.  Το ιερό λείψανο του Αγίου Αντίπα ανέβλυζε συνεχώς μύρο, το οποίο θεράπευε αναρίθμητες ασθένειες. Ο Άγιος Αντίπας τιμάται ιδιαίτερα στην Πάτμο και τη Λέσβο, ενώ βυζαντινός ναός προς τιμή του Αγίου Αντίπα βρίσκεται στον περίβολο της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών.

 

 

 

 Είναι εξαιρετική τιμή για τον Άγιο Αντίπα, ότι ο ίδιος ο Χριστός στην Αποκάλυψη τον αποκαλεί: <<Αντίπας ο μάρτυς μου ο πιστός>>(β΄13).

    ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ 

 

 

Ο Άγιος Παντελεήμονας Μεγαλομάρτυρας και Ιαματικός έζησε στα τέλη του τρίτου μ.Χ. αιώνα. Η μητέρα του ήταν χριστιανή και ο πατέρας του ειδωλολάτρης. Σπούδασε την ιατρική και κατηχήθηκε στη χριστιανική ζωή από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο. Ένα γεγονός που του έδειξε την ανωτερότητα του χριστιανισμού, ήταν η ανάσταση ενός νεαρού που τον είχε δαγκώσει μια οχιά με την επίκληση του ονόματος του Ιησού Χριστού από τον ίδιο τον Άγιο. Ο Άγιος Παντελεήμονας θεράπευσε με τη βοήθεια του Χριστού πολλούς ανθρώπους μεταξύ των οποίων τυφλούς και παράλυτους. Ο φθόνος των υπολοίπων ιατρών της εποχής και οι συκοφαντίες τους, οδήγησαν το βασιλιά Μαξιμιανό να βασανίσει με πολλούς τρόπους τον Άγιο. Ο Κύριος εμφανίζονταν μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου, τον παρηγορούσε αλλά και τον έσωζε από τα μαρτύρια. Όταν τέλος διατάχθηκε να αποκεφαλιστεί, ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που καλούσε τον Παντελεήμονα (και όχι τον Πανταλέων, όπως ήταν το αρχικό του όνομα).  Μόλις ο δήμιος κίνησε το σπαθί προς τον Άγιο, το σπαθί λύγισε και έλιωσε σαν κερί. Οι στρατιώτες που ήταν εκεί έγιναν αμέσως χριστιανοί και ο Άγιος παραδόθηκε μόνος του στο μαρτύριο. Από την πληγή του δεν έτρεξε αίμα, αλλά γάλα και κύλησε στο δέντρο μιας ελιάς που καρποφόρησε αστραπιαία. Η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα τιμάται στις 27 Ιουλίου.

 

  

     ΑΓΙΟΣ ΣΑΜΨΩΝ Ο ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ

 

 

  Ο Άγιος Σαμψών  ο Ξενοδόχος γεννήθηκε το 511μ.Χ. στη Ρώμη από εύπορους γονείς. Σπούδασε πολλές επιστήμες της εποχής αλλά κυρίως την ιατρική την οποία άσκησε αφιλοκερδώς. Όταν οι γονείς του πέθαναν, μοίρασε όλη την περιουσία του στους φτωχούς και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί θεράπευε χωρίς αμοιβή πάρα πολλούς ανθρώπους, που σε πολλές περιπτώσεις είχαν ανίατες για την εποχή ασθένειες. Κάποτε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός είχε μια ανίατη ασθένεια και κανείς ιατρός δεν μπορούσε να τον θεραπεύσει. Ο Ιουστινιανός είδε στον ύπνο του έναν άσημο ιατρό που θα τον θεράπευε και στο πρόσωπο του Αγίου Σαμψών τον αναγνώρισε. Ο Άγιος Σαμψών πράγματι τον έκανε καλά και ο αυτοκράτορας από ευγνωμοσύνη ήθελε να του δώσει πολλά χρήματα. Ο Άγιος Σαμψών όμως ζήτησε να κτιστεί ένα νοσοκομείο που ήταν ταυτόχρονα και ξενοδοχείο, στο οποίο ο Άγιος Σαμψών φιλοξενούσε και θεράπευε δωρεάν φτωχούς και άπορους. Η μνήμη του Αγίου τιμάται στις 27 Ιουνίου. Ο τάφος του Αγίου έγινε βέβαια ιερό προσκύνημα και αδιάλειπτη πηγή θαυματουργών ιάσεων.

  ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΣ  (3 ζεύγη Αγίων)

   Υπάρχουν τρία διαφορετικά ζεύγη Αγίων Αναργύρων με το ίδιο όνομα Κοσμάς και Δαμιανός, όλοι τους ασκούσαν την ιατρική χωρίς να δέχονται αμοιβή και για αυτό ονομάστηκαν Ανάργυροι. Άγιοι Ανάργυροι ιατροί υπάρχουν γενικά τουλάχιστον είκοσι, μεταξύ των οποίων οι Άγιοι Κύρος και Ιωάννης, Σαμψών, Διομήδης, Παντελεήμων, Ερμόλαος, Μώκιος, Ανίκητος, Θαλλελαίος, Τρύφων, Ιουλιανός, τα τρία ζεύγη Κοσμάς και Δαμιανός και τα αδέρφια των Αγίων Αναργύρων από την Αραβία Λεόντιος, Άνθιμος και Ευπρέπιος.

  1. Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός από τη Ρώμη (1 Ιουλίου)

 

  Έζησαν στα τέλη του τρίτου αιώνα μ.Χ. στη Ρώμη και ασκούσαν την ιατρική και την κτηνιατρική ζητώντας όχι χρήματα, αλλά πίστη στο Θεό. Κάποιοι τους κατήγγειλαν στο Ρωμαίο Αυτοκράτορα Καρίνο και μόλις το έμαθαν πήγαν οι ίδιοι και παραδόθηκαν. Ενώ ο Καρίνος τους απειλούσε γύρισε το πρόσωπό του προς την πλάτη του και οι Άγιοι τον θεράπευσαν θαυματουργικά. Τότε πίστεψαν ο αυτοκράτορας, οι αυλικοί του και όλοι οι παρευρισκόμενοι. Μετέπειτα όμως ο ίδιος ο ιατρός που είχε εκπαιδεύσει τους Αγίους Αναργύρους τους ζήλευε τόσο που τους σκότωσε με πέτρες. Η μνήμη των Αγίων Αναργύρων εκ Ρώμης τιμάται την 1 Ιουλίου.

  1. Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός από την Ασία (1 Νοεμβρίου)

 

    Οι Άγιοι ήταν από την Ασία και οι γονείς τους ήταν ιδιαίτερα ευσεβείς. Σπούδασαν διάφορες επιστήμες και την ιατρική και κατάφερναν να θεραπεύουν με τη βοήθεια του Θεού κάθε ασθένεια. Η μητέρα τους Θεοδότη τους είχε αναθρέψει με μεγάλη πίστη και οι Άγιοι δεν δέχτηκαν ποτέ χρήματα για τις υπηρεσίες τους. Κοιμήθηκαν εν ειρήνη και ενταφιάστηκαν στην πόλη Φερεμάν. Η μνήμη τους τιμάται την 1 Νοεμβρίου.

3. Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός από την Αραβία και τα αδέρφια τους Λεόντιος, Άνθιμος και Ευπρέπιος οι μάρτυρες (17 Οκτωβρίου)

 

 

   Οι Άγιοι αυτοί ήταν χριστιανοί ιατροί από την Αραβία έζησαν στα τέλη του τρίτου μ.Χ. αιώνα και πήγαιναν σε διάφορα μέρη θεραπεύοντας τους ανθρώπους αφιλοκερδώς, κάνοντας ταυτόχρονα και χριστιανικό κήρυγμα. Όταν τα πέντε αδέρφια πήγαν στην πόλη Αιγαίς της Λυκίας ο ηγεμόνας Λυσίας τους συνέλαβε και τους βασάνισε με διάφορους τρόπους: τους βύθισε στον βυθό της θάλασσας, αλλά βρέθηκαν σώοι, τους έριξαν σε αναμμένη κάμινο, αλλά και πάλι ο Θεός τους έσωσε. Τελικά τους κρέμασαν σε πέντε σταυρούς και τους αποκεφάλισαν. Η μνήμη τους τιμάται στις 17 Οκτωβρίου.

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

 

    Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στον Πόντο και μεγάλωσε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, όπου κατέκτησε όλες τις επιστήμες της  εποχής και κυρίως τις διδαχές του Ευαγγελίου. Αφού συνέχισε τις σπουδές του στο Βυζάντιο, πήγε στην Αθήνα και επί τέσσερα χρόνια σπούδασε φιλοσοφία, ρητορική, γραμματική, αστρονομία και ιατρική. Αργότερα διδάχθηκε τη μοναχική ζωή σε διάφορα κέντρα ασκητισμού και έγινε μοναχός σε μία μονή του Πόντου, ενώ δεν άργησε να γίνει και αρχιεπίσκοπος Καισάρειας το 370 μ.Χ. Έδωσε μεγάλες μάχες κατά του αρειανισμού, ενώ έκτισε την περίφημη <<Βασιλειάδα>>, ένα συγκρότημα που διέθετε νοσοκομείο, ξενοδοχείο, γηροκομείο, ορφανοτροφείο, φτωχοκομείο κλπ., όπου χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν στέγη, περίθαλψη, φαγητό και αγάπη. Ο Μέγας Βασίλειος έγραψε πολυάριθμα χριστιανικά έργα, ασκητικά, δογματικά, ομιλίες και επιστολές. Έγραψε βέβαια και τη Θεία Λειτουργία του, που τώρα τελείται 10 φορές το χρόνο. Ο Μέγας Βασίλειος κοιμήθηκε μεταξύ 378 και 380 μ.Χ. σε ηλικία περίπου 50 ετών. Η μνήμη του τιμάται την 1η Ιανουαρίου.

  ΑΓΙΕΣ ΖΗΝΑΙΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΝΙΛΛΑ

 

 

  Οι Άγιες Ζηναίδα και Φιλονίλλα ήταν αδελφές  από την Ταρσό, οι οποίες ήταν πολύ μορφωμένες, γνώριζαν και ασκούσαν την ιατρική αφιλοκερδώς , με αυταπάρνηση τρέχοντας αυτές στους ασθενείς και όχι το αντίθετο. Θεράπευαν τους ασθενείς με μεγάλη επιτυχία, ενώ ταυτόχρονα δίδασκαν το Ευαγγέλιο και παρηγορούσαν τις οικογένειες με τη χριστιανική αγάπη. Κάποτε έφτασαν στην πόλη Δημητριάδα ( σημερινός Βόλος) και διέμειναν σε ένα σπήλαιο, όπου θεράπευαν όποιον ζητούσε τη βοήθειά τους. Αργότερα πήγαν στην Πάφο και πάλι έκαναν το ίδιο σε ένα σπήλαιο της περιοχής, όπου και τελικά παρέδωσαν την ψυχή τους στον Κύριο. Η μνήμη τους τιμάται στις 11 Οκτωβρίου.

 

    ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ

 

Ο Άγιος Βλάσιος Επίσκοπος Σεβαστείας, έζησε στον Πόντο της Μικράς Ασίας τον τρίτο μ.Χ. αιώνα. Ήταν ιδιαίτερα ευφυής και με πολλές αρετές και αφού σπούδασε την ιατρική επιστήμη, μελετώντας παράλληλα και την Αγία Γραφή, προσέφερε  τις ιατρικές του υπηρεσίες, αλλά συχνά και τα φάρμακα και τα νοσήλεια στους ασθενείς συνανθρώπους του εντελώς δωρεάν. Οι χριστιανοί του ζήτησαν επίμονα να γίνει και τελικά έγινε Επίσκοπος στη Σεβάστεια, της Μικράς Ασίας. Όμως ο Άγιος αναζητούσε την ησυχία και επέλεξε να ασκητέψει σε ένα έρημο μέρος της Καππαδοκίας σε μια σπηλιά. Ακόμη κι εκεί συνέρρεε πολύς κόσμος για να ευλογηθεί και να θεραπευθεί από τον Άγιο Βλάσιο, ενώ ακόμη και ολόκληρα κοπάδια άγριων ζώων του κρατούσαν συντροφιά και περίμεναν να τα χαϊδέψει και να τα ευλογήσει! Ο ηγεμόνας της περιοχής έστειλε στρατιώτες να συλλάβουν τον Άγιο Βλάσιο, ο οποίος είχε προβλέψει το μαρτύριό του και με χαρά τους ακολούθησε. Στο δρόμο θεράπευσε πολλούς ασθενείς με τις προσευχές του και μάλιστα το μοναχοπαίδι μιας χήρας που του είχε κολλήσει ένα κόκκαλο στο λαιμό και είχε μείνει άφωνο. Ο Άγιος βασανίστηκε με διάφορους τρόπους έχοντας πάντα τη βοήθεια του Κυρίου και τελικά αποκεφαλίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 316 μ.Χ., ημέρα που τιμάται και η μνήμη του. Έχει λάβει από το Θεό την ευλογία να θεραπεύει τις παθήσεις του λαιμού και του λάρυγγα.

 

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ

 

 

 

   Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός  Επίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας είναι ένα σύγχρονος Άγιος Ιατρός, ο οποίος ως ιατρός προσέφερε τις υπηρεσίες  του σε δύσκολες εποχές, σε πολέμους, σε εξορίες, σε φυλακές και στο πολικό ψύχος της Σιβηρίας με αγάπη και αυταπάρνηση . Ως Επίσκοπος έγινε ιδιαίτερα αγαπητός, αφού ήταν μαχητικός, δραστήριος και χωρίς να φοβάται φυλακές και εξορίες κατάφερε να οδηγήσει το ποίμνιό του στην επιβίωση και την ορθή πίστη, μέσα στο εχθρικό κλίμα της εξουσίας της εποχής. Για το βίο του, τα θαύματά του εν ζωή και μετά θάνατον, τις ιατρικές του ικανότητες και ανακαλύψεις και τα μαρτύρια που πέρασε έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία, άρθρα και αφιερώματα. Εδώ απλά θα παραθέσουμε κάποια στοιχεία της ζωής του:

-        - Ως ιατρός δημοσίευσε σαράντα επιστημονικά έργα. Εκείνη την εποχή όπως έλεγε, η γενική αναισθησία ήταν πιο επικίνδυνη από την ίδια την επέμβαση. Ήταν αυτός που ανακάλυψε την τοπική αναισθησία για επεμβάσεις στο πόδι και την άκρα χείρα, κάνοντας εκατοντάδες επεμβάσεις με αυτή τη μέθοδο. 

 

-       - Έγινε καθηγητής στην έδρα της τοπογραφικής ανατομίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης και απέσπασε ανώτατα κρατικά βραβεία , χωρίς όμως να φοβηθεί να ομολογήσει την πίστη του στην άθεη, κομμουνιστική εξουσία.

     - Το βιβλίο του <<Δοκίμια για την χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων>>, άνοιξε νέους ορίζοντες στη θεραπεία των λοιμώξεων, τιμήθηκε με το βραβείο Στάλιν (κορυφαία διάκριση της εποχής) και αποτέλεσε για δεκάδες χρόνια το σημείο αναφοράς των μετέπειτα ερευνών.

    - Ενώ βρίσκονταν εξόριστος στη Σιβηρία έκανε μια πρωτοποριακή επέμβαση  σε κάποιον ασθενή με βαριά νεφρική ανεπάρκεια, που ήταν σε πολύ βαριά κατάσταση: έκανε μεταμόσχευση νεφρού από μοσχάρι.

    - Έγραψε πολλά εκπαιδευτικά βιβλία που τα συνόδευε με σκίτσα και φωτογραφίες από το χειρουργείο, πράγμα που βοήθησε πολλούς γιατρούς να μάθουν τις μεθόδους του.

    - Επέμενε πως ο ιατρός δεν πρέπει να βλέπει ως <<περίπτωση>> τους ασθενείς, αλλά να τους βλέπει συνολικά ως ανθρώπους, προσπαθώντας να τους διώξει το άγχος και να τους θεραπεύσει με αγάπη.

    - Όταν χειρουργούσε είχε πάντα την εικόνα της Παναγίας, μπροστά στην οποία προσεύχονταν πριν από την επέμβαση, ενώ έπειτα με ένα βαμβάκι με ιώδιο έκανε το σημείο του Σταυρού στο σημείο της τομής. Όταν το κομμουνιστικό καθεστώς  επέβαλε να ξεκρεμαστεί η εικόνα της Παναγίας, σταμάτησε να χειρουργεί και επανήλθε μόνο όταν η εικόνα μπήκε ξανά στη θέση της.

  -Υπάρχουν μαρτυρίες ασθενών, πως έκανε διάγνωση των ασθενειών τους και μόνο που τους κοίταζε, ενώ θεράπευσε πολλούς μόνο με την προσευχή του, ειδικά στα τελευταία χρόνια της ζωής του που είχε τυφλωθεί και δεν χειρουργούσε.

    - Από το 1922 και μέχρι το θάνατό του, διώχθηκε, συλλήφθηκε, εξορίστηκε, βασανίσθηκε πάρα πολλές φορές. Συνολικά βρέθηκε στη φυλακή και στην εξορία περίπου 11 χρόνια. Ακόμα και εκεί όμως ασκούσε με επιτυχία την ιατρική βοηθώντας τους συνανθρώπους του.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

-             -     Το 1947 έγινε αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.

    -  Ο Άγιος Λουκάς κοιμήθηκε στις 11 Ιουνίου του 1961. Το καθεστώς απαγόρευσε την περιφορά του, όμως η απαίτηση και η αγανάκτηση του λαού ανάγκασε τις αρχές να το αποδεχτούν. Την πομπή του Αγίου  ακολούθησε χιλιάδες κόσμου που πλημμύρισε δρόμους, μπαλκόνια ακόμη και δέντρα. Παράλληλα ένα σμήνος περιστεριών έκανε επί ώρες κύκλους γύρω από το λείψανο του Αγίου, μέχρι η πομπή να φτάσει στο κοιμητήριο.

    - Το 1995 ανακηρύχθηκε Άγιος από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και το 1996 από την Ρωσική  Εκκλησία. Τα λείψανά του εκπέμπουν άρρητη ευωδία και έχουν θεραπεύσει πολλούς ασθενείς.

    -Τα θαύματα που έχει κάνει εν ζωή , αλλά και μετά θάνατον είναι αναρίθμητα. Πολλοί ασθενείς αλλά και ιατροί έχουν νιώσει την παρουσία του και τη βοήθειά του την ώρα του χειρουργείου.

    - Η μνήμη του τιμάται στις 11 Ιουνίου.

"Πρόσεχε τα όνειρα σου"

 




Αχ τα όνειρα εκείνα

κάτω από την αστροφεγγιά,

που ο ουρανός τελειώνει

εκεί που κλείνει η αγκαλιά.

Αχ τα όνειρα εκείνα

δίπλα στην ακροθαλασσιά

με το κύμα να τα παίρνει

πάλι πίσω να τα στέλνει

κεντημένα απ' την άμμο

και με φύκια στην ποδιά.

Πρόσεξε τα όνειρα σου

μην τ' αφήσεις να χαθούν.

Δως τους μίτο να γυρίσουν

δως τους κάτι να σε βρουν.

Σ.Κ

Ο ρόλος και ένας άλλος ρόλος. (χρονογράφημα)

  Ο ρόλος και ένας άλλος ρόλος. (χρονογράφημα) Σε αίθουσα ψυχαναλυτή η κ.Σοφία λέει τα βάσανα της στον γιατρό.   Σ/ Καλημέρα γιατρέ! Γ. Καλη...